Internistička onkologija u Svijetu

24. ožujka 2016.

ESMO/ASCO je dao preporuke za globalni curriculum internističke onkologije, koji predstavlja osnovu koju prihvaćaju pojedine zemlje uvažavajući i pojedine specifičnosti. ESMO stoga snažno podupire uspostavljanje koherentnosti između nacionalnih standarda i širih, europskih. Načelno, specijalizacija traje minimalno 5 godina, nakon barem 2 godine interne medicine, kada slijedi minimalno 2 godine internističke onkologije.

Trenutno, ponajviše zbog tradicijskih razloga, postoje određene razlike u statusu internističke onkologije, što se tiče priznavanja kao zasebne specijalizacije. Tako primjerice, u velikoj većini zemalja internistička onkologija prepoznata kao zasebna specijalizacija (Irska, Velika Britanija, Francuska, Španjolska, Portugal, Italija, Švicarska Belgija, Slovenija, Hrvatska, Bosha i Hercegovina, Srbija, Grčka, Bugarska, Rumunjska, Češka, Slovačka, Poljska, Litva i Latvija), dok je u nekim rijetkim prepoznata kao subspecijalnost (Nizozemska i Turska). U nekih je zemalja trening za ovu specijalizaciju još uvijek zajednički sa radioterapijskim (Norveška, Švedska, Finska, Estonija, Danska, Albanija i Moldavija), dok u nekim još nije prepoznata specijalizacija internističke onkologije kao zasebna (Rusija, Bjelorusija, Ukrajina, Makedonija, Crna Gora). Specifično, u Njemačkoj i Austriji, internistička onkologija i hematologija su objedinjene u jedinstveni trening („Hematoonkologija“).

Šire u svijetu, internistička je onkologija sve prisutnija, bilo kroz suradnju s ESMO-om ili neovisno o tome. Primjerice, 18.-21.12.2015 u Singaporeu je održana 1. ESMO Asia konferencija, sa preko 3000 sudionika.

Ne postoje točni podaci za brojne zemlje o curriculumu specijalizacije (ukoliko ista postoji), no internistička onkologija se zasigurno širi. Primjerice, u Japanu je povijest internističke onkologije relativno kratka, od 2006.g. počelo se certificirati specijalizaciju, do kraja 2014.godine bio je ukupno 847 licenciranih internističkih onkologa. Za Kinu ne postoje točni podaci, standardi su vrlo šaroliki. U Australiji postoji internistička onkologija, i određeno je minimalno 24 mjeseca specijalizacije iz tog područja.


RSS  |  Facebook