BRCA testiranje: doprinos HDIO-a u izradi smjernica

28. listopada 2017.

Hrvatsko društvo za internističku onkologiju aktivno je sudjelovalo u izradi hrvatskih smjernica za genetičko savjetovanje i testiranje  na nasljedni rak dojke i jajnika koje su u ljeto 2017. objavljene u „Liječničkom vjesniku“.

Smjernice pokrivaju praktički sve aspekte problematike nasljednog raka dojke i jajnika. Prošlo je više od 20 godina od otkrića gena BRCA koji su povezani s većim rizikom oboljevanja od karcinoma dojke i jajnika. Mogućnost testiranja ovih gena dostupna je u Hrvatskoj već niz godina no ostaje i dalje pitanje što s tom informacijom. Kako se ponašati prema tim bolesnicima  ili prema zdravim osobama koje su nositelji mutacije gena BRCA?

Informacija kako u našoj stanici nosimo gen koji nas svrstava u skupinu osoba visokog rizika je sama po sebi neugodna, osobito ako nije praćena s pravilnim savjetovanjem o mjerama praćenja i/ ili prevencije. Većina zemalja razvijenog svijeta ima razrađene algoritme praćenja nositelja mutacija na ovim genima, a ovim smjernicama nastojali smo da im se pridruži i Hrvatska.

Na sljedećoj poveznici se nalazi cjeloviti tekst smjernica  „Hrvatske smjernice za genetičko savjetovanje i testiranje  na nasljedni rak dojke i jajnika“.


RSS  |  Facebook