Izvješće Dubrovnik, 4. – 7. svibnja 2017.

25. svibnja 2017.

  • 1. regionalni kongres internističke onkologije & 1. regionalni kongres onkološke farmacije

 


U Dubrovniku je od 4. do 7. svibnja održan Prvi regionalni kongres internističke onkologije i Prvi regionalni kongres onkološke farmacije. To je prvi takav sastanak u ovom dijelu Europe i Hrvatskom društvu za internističku onkologiju pripala je čast biti domaćinom našim kolegama internističkim onkolozima te farmaceutima iz drugih zemalja i ugostiti ih u prekrasnom Dubrovniku.

Kongres je organiziran i podržan od Hrvatskog društva za internističku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog liječničkog zbora, Sekcije za onkološku farmaciju Hrvatskog farmaceutskog društva te Europskog društva za onkološku farmaciju (European Society of Oncology Pharmacy, ESOP). Na kongresu je sudjelovalo ukupno 244 liječnika i farmaceuta. Hrvatskih sudionika bilo je 132, sudionika iz Srbije 52, Bosne i Hercegovine 36, Slovenije 11, Makedonije tri, Crne Gore tri, iz Austrije i Belgije po dva te po jedan iz Norveške, Češke i Njemačke.

Kroz tri dana redovnog kongresnog programa, imali smo priliku čuti novosti iz područja sustavnog liječenja svih najčešćih sijela solidnih tumora, poput uroloških i ginekoloških tumora, tumora pluća, tumora probavnog sustava, tumora dojke i melanoma, kroz kvalitetna izlaganja predavača iz raznih zemalja sudionica kongresa te kroz vrijedne rasprave i zaključke panela stručnjaka. Još je jednom naglašena važnost dobre multidisciplinarne suradnje i otvorene komunikacije prema kolegama drugih specijalnosti, s kojima se u svakodnevnom radu u liječenju naših bolesnika usko surađuje. Razmijenjena su iskustva među zemljama u regiji u pristupu najčešćim problemima i preprekama u svakodnevnoj onkološkoj praksi, kao i o mjestu i ulozi te razvoju internističke onkologije kao struke u zemljama regije.

Redovne sekcije praćene su iznimno kvalitetnim plenarnim predavanjima na danas goruće teme u onkologiji: nesicrpna tema imunologije i imunoterapije tumora, evolucija i promjena paradigme liječenja u onkologiji – od citotoksične terapije do personalizirane medicine te sveprisutni praktični problem uhranjenosti i nutritivnog statusa onološkog bolesnika.

Na kongresu je održana i Sekcija mladih onkologa, što je za HDIO svojevrstan primat, da otvara prostor i afirmativno omogućuje mladim članovima stručne zajednice i društva da primjereno aktivno imaju ulogu na stručnom susretu. Na sekciji su održana kvalitetna stručna predavanja po izboru predavača, pokazali smo hrvatsko iskustvo u problematici uhranjenosti i nutritivnog rizika onkološkog bolesnika te projekt Sekcije mladih onkologa HDIO i predstavili prijedlog regionalne suradnje mladih internističkih onkologa. Formirana je regionalna baza suradnika, kao osnova za buduću komunikaciju i zajednički rad.

Na kraju redovnog trodnevnog programa kongresa održana je i poster – sekcija, prezentirani su i nagrađeni najbolji od ukupno 36 izloženih postera, međunarodnih autora i sudionika.

Uz redovni kongres održano je i nekoliko satelitskih simpozija, sponzoriranih od farmaceutskih tvrtki, na kojima je prisutnima također pružena prilika usvojiti novosti iz područja liječenja, ali i dijagnostike danas najčešćih i najproblematičnijih zloćudnih tumora.

Tijekom cijelog programa kongresa, kroz brojne je primjere isticana i vrijednost dobre multiprofesionalne suradnje.    

Primjer takve je i suradnja s našim farmaceutima, koji su istovremeno održali svoj Prvi regionalni kongres onkološke farmacije. Stručni susret naših kolega onkoloških farmaceuta protekao je kroz zanimljive interaktivne radionice i vrijedna i kvalitetna izlaganja o najčešćim problemima i poslovima farmaceuta u svakodnevnoj suradnji s liječnikom, tijekom procesa onkološkog liječenja i skrbi za onkološkog bolesnika, kao i u razmjeni iskustava među različitim centrima.

Održani Prvi regionalni kongres protekao je u duhu kvalitetnog stručnog i znanstvenog dijaloga, kao i ugodnog druženja velikog broja sudionika i posjetitelja, u ljepotama našeg Dubrovnika. Pristigle su brojne pohvale i čestitke na stručnoj i organizacijskoj izvrsnosti i sada nam se, kao predvodnicima ideje suradnje i napretka u području internističke onkologije u regiji, ostaje veseliti se slijedećem Regionalnom susretu internističkih onkologa, predviđenom za 2019. godinu.


RSS  |  Facebook