Jednodnevni onkoendokrinološki simpozij mladih onkologa i endokrinologa “ENDOKRINOLOŠKI PROBLEMI U ŽIVOTU (JEDNOG) ONKOLOGA”

1. lipnja 2023.

 

 

 

 

 

S lijeva na desno: Sekcija mladih endokrinologa Ivana Dora Vodanović, dr.med., Karin Zibar, dr.med., Sekcija mladih onkologa: Mario Nalbani, dr.med., Martina Mladinović, dr.med.,  Iva Nikles, dr.med.

Suradnja Sekcije mladih onkologa Hrvatskog društva za internističku onkologiju i Sekcije mladih endokrinologa Hrvatskog društva za endokrinologiju i dijabetologiju Hrvatskog liječničkog zbora, rezultirala je jednodnevnim onkoendokrinološkim simpozijem pod nazivom “Endokrinološki problemi u životu (jednog) onkologa, koji je održan 6. svibnja 2023.  u  Hrvatskom liječničkom zboru u Zagrebu.

Nova onkološka terapija, ciljana terapija i imunoterapija te njezina brza implementacija u kliničku praksu danas zahtjeva multidisciplinarni pristup.

Cilj je ovog „onkoendo“ simpozija, kako smo ga od milja nazvali, bio poboljšati skrb o onkološkim bolesnicima međusobnom razmjenom znanja i jačanjem suradnje onkologa i endokrinologa. Simpozij je bio namijenjen prvenstveno specijalizantima spomenutih struka, no dobrodošli su bili svi zainteresirani pa se tako te subote u Zagrebu okupilo 80-ak liječnika neovisno o dobi, iskustvu i specijalizaciji, kojima smo dinamičnim i interaktivnim konceptom nastojali približiti teme antihormonske terapije, nuspojava imunoterapije, zbrinjavanja dijabetesa i paraneoplastičnih sindroma. Istaknuti mladi specijalisti održali su kratka predavanja iz odabranih tema, a poseban naglasak bio je na samim specijalizantima, koji su koristeći se prikazima slučajeva prezentirali i pojasnili probleme s kojima se svi susrećemo u svakodnevnom radu. Osobito nas veseli što je svaku temu popratila iscrpna i zanimljiva, ali prije svega opuštena rasprava u kojoj smo skupa, bez straha i srama, razgovarali o izazovima i pitanjima koja nas muče i istaknuli najvažnije pouke.

„E kad bi se svaki kongres ovako pripremao, gdje bi bio kraj hrvatskoj medicini“, komentirala je jedna od naših specijalistica predavačica. Tako smo, dok je prvi simpozij još bio u tijeku, oduševljeni već počeli razmišljati o idućem zajedničkom pothvatu – nadamo se da ćemo te planove i ostvariti.


RSS  |  Facebook